Най-голямата стойност на романа е в неговия текст. Ето защо отпечатването му се извършва предимно с черно мастило върху хартия с бял цвят или цвят слонова кост.

Когато избирате хартия, трябва да знаете, че цената й зависи от размера на наличните печатарски листове. Например: книга, отпечатана на офсетова хартия, в готов формат А5 ще бъде по-евтина, отколкото отпечатана на обемна хартия, въпреки че цената на тон и на двата вида хартия е една и съща. Книгата е една, хартиите са два вида, но с една цена и, въпреки това, има разлика в цената за печат. Тази разлика се получава, ако избраната хартия не е налична във формата, който се изисква за отпечатването на точно тази книга.

Обемна хартия

Класическата хартия, използвана за отпечатването на романи, е обемната хартия. Използва се в почти 90% от случаите. Създадена специално за печат на книги, този тип хартия притежава невероятна плътност, като осигурява на романa обем, много важен при по-кратки текстове. Но също така и лекота, необходима при по-дълги произведения.

Допълнително, хартията притежава голям капацитет за абсорбиране на мастило. По тази причина е и често предпочитана при печатане на текстове с наситено черно мастило, които изискват по-голяма плътност. На английски обикновено се нарича “bulky”, обемиста, с обем.

Обемната хартия се предлага в много различни нюанси и качество. Ако романите са илюстрирани, е препоръчително да се подбере от висококачествените категории хартия, които са с по-висок грамаж.

Офсетова хартия

Използването на офсетова хартия е необходимо, ако съдържанието е съществено и търсите добър естетичен вид на книгата. По този начин може да се получи книга с дебелина над 60 мм. Обемната хартия най-често е с обем 2, докато офсетовата хартия е средно с обем от 1.25. Това е с около 50% по-малка дебелина за един и същ грамаж. Следователно можете да отпечатате роман от 1000 страници върху офсетова хартия от 80 гр. и да останете в техническото ограничение от 60 мм, а с обемна хартия можете да отпечатате до 600 стр. Ако изданието е по-голямо, ще трябва или да намалите теглото на хартията, или да го отпечатате в 2 тома.

Изборът на офсетова хартия може да бъде продиктуван и от естетически причини и лични предпочитания, особено в случаите, когато не се цели на всяка цена да се получи книга с голямо гръбче.

Офсетовата хартия обикновено се използва в бял нюанс, но може да бъде също така и в слонова кост или кремава, за да придаде повече характер и оригиналност на Вашите черно-бели книги. Офсетът съществува и в други цветове: розово, оранжево, червено, черно, зелено, жълто…, но тези опции се използват за по-специфични проекти.

Рециклирана хартия

Ако желаете романът Ви да има екологичен щрих, можете да използвате рециклирана хартия. Подобна на офсетовата, тя е все пак с малко по-висока цена и сивкав оттенък.

  • Cyclus рециклирана хартия: изработена от 100% рециклирани влакна, тази хартия е много подходяща, ако текстът Ви е свързан или цели опазването на околната среда. Тя ще бъде в перфектна хармония с Вашите цели, благодарение на автентичната си текстура и естествени нюанси.
  • Дизайнерска хартия: рядко използвана за отпечатване на романи, тази арт хартия позволява да се подчертаят Вашите специални послания, благодарение на усещането при допир, нейната текстура и нюанси. Те ще Ви помогнат да представите на читателя по уникален начин романи, които съдържат графични творби и/или арт снимки. Често илюстрациите, които придружават романа, се отпечатват като една (или повече) отделни кòли. Това позволява комбинацията на различни видове хартия.
  • Хромови хартии (облагородени хромови/промазани хартии): много рядко се използват за романи, в които преобладават текстове. За сметка на това, хромовите хартии се предпочитат за романи или арт книги, в които водещи или повече са илюстрациите. Обикновено хромовите хартии се предпочитат и за цветните вложки в черно-бели произведения. Тъй като хромовата хартия е предимно бяла, обемната или офсетова хартия за текстовата част често се избира в бяло. Ако Вашият избор е слонова кост/крем, тогава винаги бихте могли да отпечатате вложката с фон от слонова кост, за да запазите хармонията в нюансите.

За повече информация и допълнителна консултация се свържете с нас!