В случай на установени дефекти в изданието, можете да поискате замяна или връщане, в срок до 14 дни след покупката, срещу представена касова бележка или друг удостоверителен документ.

За да отговаря на условията за връщане, артикулът трябва да не е използван и в същото състояние, в което сте го получили. Книга с видими следи от употреба, която не е в първоначалното си състояние или е повредена не по наша вина, не подлежи на връщане или замяна.

На връщане подлежат само продукти на редовни цени – стоките на разпродажба (с намалени цени) не могат да бъдат връщани.

Възстановявания

След като върнете артикула, ние ще Ви изпратим имейл, с който ще Ви уведомим, че сме получили върнатия артикул и дали искането Ви за възстановяване/замяна е одобрено.

Ако бъде одобрено, възстановяването ще бъде обработено и заплатената от Вас сума ще бъде автоматично върната в кредитната/дебитната Ви карта в рамките на до два работни дни. За целта с уведомителния ни имейл ще Ви помолим да ни изпратите номера на банковата си сметка, в случай че не сте заплатили продукта по банков път.

Закъснели или липсващи възстановявания

Ако все още не сте получили възстановяване, първо проверете отново банковата си сметка. След това се свържете с представител на Вашата банка – имайте предвид, че може да отнеме известно време, преди възстановяването официално да бъде публикувано/отразено във Вашата сметка.

Ако сте направили всичко това и все още не сте получили възстановената сума, молим да се свържете с нас на адрес office@smartimpress.bg.

Връщане

За да върнете продукта си, трябва да го изпратите чрез куриер на адрес: гр. Добрич 9300, пл. Свобода 8, хотел „България“, ет. 1. Разходите за доставка са за Ваша сметка.

В зависимост от това къде живеете, времето, което може да отнеме обмененият продукт да стигне до Вас, може да варира.